Huisdieren beschermen tegen teken
Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen kunnen lastigvallen.
Ze hechten zich vast in de huid en zuigen bloed en kunnen hiermee ziekten overbrengen. De ziekte van Lyme is hiervan een bekend voorbeeld. Daarnaast kunnen ze ook andere ziektes overbrengen, zoals babesiose, ehrlichiose en anaplasmose. Het is daarom belangrijk om een tekenbeet te voorkomen en zo snel mogelijk een teek verwijdert bij je huisdier (of bij jezelf).

teek

Het verwijderen van een teek
Bij het verwijderen van een teek is het van belang dat je de teek niet beschadigt. Gebruik een speciale tekenpincet, tekenlasso of een ander hulpmiddel dat hiervoor ontworpen is. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek er dan recht omhoog uit, zonder te draaien. Na het verwijderen kan je de wond het beste ontsmetten met 70% alcohol of jodium en is het verstandig om een notitie te maken van de datum waarop de teek verwijderd is. Als je de teek binnen 24 uur verwijdert is de kans dat er ziekten worden overgedragen vrij klein, maar er zijn gevallen bekend waarin ziekteverwekkers al binnen 18 uur zijn overgedragen.

teek verwijderen

Tips beschermen tegen een teek:

  • Bescherm je huisdier met behulp van teken dodende middelen, zoals sprays, druppels, tabletten en tekenbanden voor o.a. honden, katten en fretten. Welk middel het beste kan worden toegepast verschilt per dier. Wij kunnen je hierin adviseren. Gebruik nooit zomaar een middel dat niet bestemd is voor jouw huisdiersoort! Middelen die bedoeld zijn voor honden kunnen bijvoorbeeld giftig zijn voor katten.
  • Kijk je dier dagelijks na op teken. Kam de vacht door als je huisdier door gras en struiken heeft gelopen en voel met je handen of er ergens iets zit. Verwijder teken direct.
  • Loop liever niet door lang gras en struikgewas met je hond. Teken zitten vooral in lage begroeiing en stappen dan vanaf grashalmen of struikjes over op een dier dat daarlangs komt. 

teek voorkomen berschermen huisdier

Handige links: