Herfst en winter

Waar moet u rekening mee houden?


Let op het gewicht!
Het wordt weer kouder, het regent meer, kortom het is niet meer zo lekker om buiten te zijn. Omdat u nu minder graag buiten komt, komt uw huisdier ook minder vaak buiten. Dit kan gevolgen hebben voor het gewicht van uw huisdier. Tijdens de herfst- en de winterperiode is het verstandig om het gewicht van onze huisdieren in de gaten te houden. Niet alleen onze honden komen minder buiten, ook de meeste katten zijn in de winter wat zwaarder omdat ze minder buiten komen. Over het algemeen zijn katten geen liefhebbers van nat en kou! Wij raden u aan om uw huisdier tijdens deze tijd regelmatig te controleren op het gewicht. Wegen mag ook altijd bij ons in de praktijk. 

Honden
In de herfst worden de herfstmijten actief, heeft uw honden jeuk terwijl u aan een goede vlooienbestrijding doet, dan zou de herfstmijt de oorzaak kunnen zijn. De Trombicula autumnalis komt voor op grasvelden en wieden en gaat vooral in huidplooien (oren, poten, oksels, dijen, vulva en anus) en op de kop zitten en veroorzaakt daar heftige jeuk. Sommige honden zijn dol op het eten van eikels, kastanjes en spelen graag met denneappels! Kijk hiermee uit want alledrie kunnen, als ze ingeslikt worden, zorgen voor verstoppingen en eikels (looizuur) zijn giftig voor honden!

Laat dieren bij vrieskou niet in een auto achter, want daar wordt het net zo koud als buiten. Bovendien kunnen ze zich in de auto onvoldoende bewegen om warm te blijven. Door de verwarming van onze huizen is het ook in de winter binnen lekker behaaglijk. Veel honden krijgen daarom geen echte wintervacht meer. Voor de meesten is dat geen probleem. Voor sommige dun behaarde rassen en voor oude (artrose!!) of zieke honden kan bescherming tegen vrieskou door middel van een dekje/jasje nodig zijn. In het algemeen geldt dat honden die buiten lekker actief zijn voldoende warm blijven. Begint uw huisdier echter te rillen, dan heeft hij het koud. Let vooral op bij kleine honden. Laat uw hond niet met een natte vacht buiten, een natte vacht isoleert slecht.

Probeer te voorkomen dat uw hond sneeuw eet, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Houd er op onbekend besneeuwd terrein rekening mee dat geursporen sneller zijn uitgewist waardoor de hond de weg terug niet kan vinden. Mocht het mis gaan dan is de kans dat de vinder contact met u opneemt veel groter als het dier gechipt en geregistreerd is.

Sommige honden gaan graag het ijs op, maar zij kunnen niet inschatten of het ijs sterk genoeg is. Als een hond door het ijs zakt, zal hij er moeilijk zelf weer uit kunnen komen; de spieren zijn door de kou al snel niet meer zo gewillig en er is nauwelijk houvast. Bovendien is er een risico dat de hond ónder het ijs glijdt. Bij een reddingspoging worden er bovendien mensen in gevaar gebracht. Houd uw hond dus liever op het vaste land.

Als de wegen glad zijn, wordt er gestrooid met pekel. Het zout kan irritatie van de voetzooltjes geven. Dit kunt u voorkomen door de voetzooltjes voor het uitlaten even in te smeren met vaseline. Bij thuiskomst kunt u de voeten afspoelen met lauw water en vervolgens even goed afdrogen.

Lees meer

hond in de sneeuw

Katten
Katten kunnen ook ’s winters gewoon naar buiten, mits u ervoor zorgt dat ze te allen tijde naar binnen kunnen via bijvoorbeeld  een kattenluikje. Een kat zal, wanneer het buiten koud is, een warme plek opzoeken. Als de kat niet naar binnen kan, bestaat het risico dat ze andermans garage of schuur opzoekt en daar per ongeluk opgesloten wordt. Veel kattenluikjes werken met magneetjes: controleer bij dergelijke luikjes voorafgaand aan de winter altijd even de magneetjes en vervang ze indien nodig om te voorkomen dat het luikje steeds openwaait.

Een warm motorblok heeft op veel katten een enorme aantrekkingskracht. Check in de winter daarom, voordat u de auto start, altijd even of er geen kat onder de auto zit.

Lees meer

Kat in de sneeuw

Konijnen
Volwassen konijnen kunnen prima het hele jaar door buiten worden gehouden. Als ze buiten gewend zijn, ontwikkelen ze een wintervacht waarmee ze zich ook bij strenge vorst warm kunnen houden. Zorg er wel voor dat de konijnen zich warm kunnen ingraven in een dikke laag stro en dat het nachthok wind- en waterdicht is. Plaats het hok zo dat er geen noordenwind in kan waaien. Als het erg hard vriest en het waait, kan het nuttig zijn om, vooral ’s nachts, ook het open deel van het hok af te schermen met bijvoorbeeld plexiglas ov een deken zodat er geen koude wind in waait. Natuurlijk moet er wel lucht in het hok kunnen komen. Heeft u een hok met een ren eraan vast, dan kunt u de konijnen zelf laten kiezen waar ze willen lopen. Veel buitenkonijnen vinden sneeuw best leuk. Ze zullen zelf hun hok weer in gaan als ze het koud krijgen. Controleer het drinkwater minstens twee keer per dag en vervang het zodat het niet bevriest. Drinkflesjes zijn met vorst minder handig, omdat het drinktuitje snel vastvriest.

Neem buitenkonijnen ’s winters niet steeds mee naar binnen; konijnen kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen. Zorg er voor dat u tenminste twee konijnen hebt: konijnen zijn gezelschapsdieren en houden elkaar bovendien lekker warm.

Lees meer

konijn in de sneeuw

Vlooien
Vergeet niet dat ook in de herfst en winter uw huisdieren last kunnen hebben van vlooien. Iedereen in Nederland leeft tegenwoordig in een verwarmd huis waardoor ook vlooien tegenwoordig prima in staat om op uw huisdier, of in de omgeving daarvan, te overleven.