Overgewicht bij huisdieren
Wist je dat maar liefst 35% van alle huisdieren lijden aan obesitas of overgewicht? De laatste jaren neemt dit percentage verder toe. Overgewicht is dus niet alleen een welvaartsziekte bij volwassenen en kinderen, maar ook bij onze huisdieren. Net als bij mensen levert dit bij dieren gezondheidsrisico’s op.

Wanneer heeft je huisdier last van overgewicht?
Om te weten of je huisdier overgewicht heeft, moet je kunnen bepalen wat het gewicht van je dier is. Als je huisdier 5-10% meer weegt dan zijn ideale lichaamsgewicht heeft je huisdier last van overgewicht. Bij meer dan 15-20% overgewicht, heeft je huisdier zelfs zwaarlijvigheid of obesitas. 
Bij Dierenarts Veendam krijg je advies, kan je op afspraak je huisdier gratis laten wegen en kan je voer kopen om af te vallen.

Hond gratis laten wegen Dierenarts Veendam

Hoe herken je overgewicht bij je huisdier?
Wanneer je de ribben van je huisdieren niet meer kan voelen, je huisdier sneller moe wordt tijdens het wandelen of spelen, snel verhit raakt in de zon of voortdurend zin heeft in eten.

Oorzaken van overgewicht
Hoe komt je huisdier aan overgewicht? Net als bij mensen ontstaat overgewicht bij dieren door te veel eten en te weinig bewegen.
De balans tussen eten en bewegen kan bij je huisdier op verschillende manieren worden verstoord. 
Misschien krijgt het dier te veel eten of tussendoortjes, beweegt het dier te weinig, is het dier ouder geworden, is het een hondenras met aanleg, is het dier gecastreerd of slikt het dier speciale medicijnen tegen bijvoorbeeld epilepsie, onstekingsremmers of een kattenpil.

Wat is het effect van overgewicht bij huisdieren?
Waarom moet overgewicht of zwaarlijvigheid bij het huisdier aangepakt worden?

Zwaarlijvige dieren lopen grote kans op bepaalde ziektes, zoals:
- Zwaarlijvige katten lopen 2-4x meer kans op suikerziekte.
- Slijten de gewrichten sneller.
- Zijn vaak kortademig en hebben ze minder uithoudingsvermogen.
- Krijgen vaker last van vetgezwellen.
- De totale afweer is minder, waardoor het dier sneller ziek kan worden en wondjes krijgt.
- Verhoogd kan op huidproblemen, waarbij de huid er schilferig uitziet.

Wat je kunt doen om overgewicht te voorkomen of verminderen?
Om je huisdier gezond en op gewicht te houden kan je het huisdier een afgewogen, beperkte hoeveelheid dieetvoeding geven, waardoor het dier een normale portie eten krijgt met minder energie, maar wel vol vitaminen en mineralen. Dit speciale voer is zonder afspraak verkrijgbaar bij Dierenarts Veendam tussen 9:00-12:00 uur en 14:00-17:00 uur.

Als tussendoortje kan je veilige snacks geven met weinig koolhydraten, zoals groente. Laat je niet verleiden door een bedelende hond of kat tijdens het koken of eten. Zet het dier liever even buiten de keuken of eetkamer als je daar met eten bezig bent.

Daarnaast is het belangrijk dat het dier meer lichaamsbeweging krijgt. Je kan het voer bijvoorbeeld geven in een voerbal of het eten in verschillende bakjes doen, zodat het dier moet ‘werken’ voor zijn maaltijd. Als het dier uitgelaten kan worden kan je een extra blokje om lopen of kan je wandelen afwisselen met fietsen. Spelen is ook beweging! Er zijn genoeg spelletjes om uit te kiezen, zoals frisbeeën of apporteren.

hond met overgewicht

Bewegen op maat
Natuurlijk is het belangrijk om de vorm lichaamsbeweging af te stemmen op het dier. Het ene dier rent graag, het andere dier is meer een klauteraar of is dol op graven. Ook moet je rekening houden met lichamelijke beperkingen door bijvoorbeeld leeftijd of gewrichtsaandoeningen.