Voortplanting/geboortebeperking

 

Loopsheid - Sterilisatie bij de teef

artikel (klik aan voor meer informatie, let op is een PDF)

 

 

Progesteronbepaling


 De test

Wij gebruiken in onze kliniek een geavanceerde methode om het progesteron in het bloed te meten. Met behulp van de Ovucheck Plasma, een immunologische-enzymatische test, wordt het bloedplasma gekleurd. Vervolgens wordt met behulp van een computergestuurde spectrofotometer, een apparaat dat de kleurintensiteit kan meten, het progesterongehalte bepaald met een betrouwbaarheid van meer dan 98%.


Waarom wordt de progesteronbepaling gedaan?

Om het juiste moment van eisprong van een teef en daarmee het juiste moment van dekken vast te kunnen stellen is het mogelijk om het gehalte van het hormoon progesteron in het bloed van de teef te bepalen. Net voor de eisprong zal het progesterongehalte gaan stijgen. Bereikt deze een bepaalde waarde dan kunnen we stellen dat de eisprong heeft plaatsgevonden. U zult vervolgens van ons een advies krijgen wat het juiste dekmoment is voor de teef.

 

Het normale verloop van het progesterongehalte

Het progesterongehalte bij een teef in de hormonaal inactieve periode is < 0,5 ng/l. De eisprong vindt plaats bij een progesteron tussen de 6-12 ng/ml (afhankelijk van de methode van progesteronbepaling welke wordt gebruikt). Hierna stijgt bij een normale cyclus de progesteron door naar > 15 ng/ml.


Wanneer moet u het progesterongehalte laten meten bij uw teef?

Vanaf het moment dat u de loopsheid opmerkt bij uw teef (bloedverlies, gezwollen geslachtsopening) kan het progesterongehalte bepaald worden. Hiertoe wordt een bloedmonster afgenomen bij uw hond. Blijkt dit nog vrij laag te zijn dan krijgt u het advies om 2-3 dagen later het progesterongehalte nogmaals te laten bepalen. Komt het progesterongehalte van uw teef reeds in de buurt van de gewenste waarde zoals bij eisprong, dan vragen we u het progesterongehalte de volgende dag nogmaals te laten controleren. Een vast patroon van controles is er dus NIET, elke teef is anders. Het is zelden het geval dat we bij de eerste keer prikken het gewenste resultaat hebben. De ene teef stijgt snel, de andere langzaam. De ene teef is op 8 dagen loopsheid al zover, de andere op 13 dagen.


Is de Ovucheck Plasma net zo betrouwbaar als andere progesterontesten zoals RIA?

Jazeker. Er is een onderzoek verricht door Dhr. C. J. van der Meiden naar de betrouwbaarheid van de OvuCheck Plasma ten opzichte van de Radio Immuno Assay (RIA). Zijn conclusie was kort samengevat dat de waarden tussen de OvuCheck en de RIA inderdaad verschillen, maar met een constante factor. Het hele artikel kunt u vinden via deze link: www.jwverhaag.nl/ovu.html (link is external).


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk!