Vuurwerkangst bij huisdieren

Angst voor vuurwerk is een jaarlijks terugkerend probleem. Met name rond de jaarwisseling kunnen de harde knallen, sissen, fluiten en andere hoge tonen voor veel stress zorgen. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere. Zo hebben vooral honden en katten hier last. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is vaak groot en zeker geen aanstellerij.

Vuurwerkangst bij huisdieren

Wat kan ik doen tegen de vuurwerkangst?
Vuurwerkangst is goed te behandelen met medicatie of een vuurwerktraining wij hebben de belangrijkste informatie en tips voor je op een rij gezet. Vuurwerkangst tijdelijk verminderen met medicatie Er zijn verschillende middelen die rustgevend kunnen werken en zijn geschikt voor honden en katten die uitsluitend last hebben van vuurwerkangst gedurende de jaarwisseling en verder geen andere gedragsproblemen vertonen. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je deze medicijnen toedient aan je huisdier. Elk medicijn heeft bijwerkingen die niet geschikt kan zijn voor je huisdier. Ook kan je de juiste dosering overleggen.

Vuurwerkangst verminderen met een training
Wanneer er al een vuurwerkangst is ontwikkeld of als je pup nog niet bang is kan het de moeite waard zijn om tijd te investeren in training waarbij je de associatie met vuurwerk probeert te veranderen waardoor de hond minder bang wordt. Het lijkt misschien overdreven om voor vuurwerkangst een hele training te doorlopen. De tijdelijke angst kan alleen gaan generaliseren. Deze angst gaat niet vanzelf over en wordt alleen maar erger. Dit kan met behulp van gedragsmodificatie. Dit is een soort training die zowel bij mensen als bij dieren gebruikt wordt om nieuwe, geschikte gedragingen aan te leren die ze op een lastig moment kunnen toepassen. Gedragsmodificatie is niet eenvoudig, kost tijd en kan het beste uitgevoerd worden onder begeleiding van een gediplomeerde gedragstherapeut of een erkende veterinair gedragsspecialist. Het is belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen.

Procedure vuurwerktraining
Bij een vuurwerktraining worden vuurwerkgeluiden meestal gecombineerd met iets leuks of iets lekkers. Daarbij worden bijvoorbeeld opnames gebruikt met vuurwerkgeluiden. De geluiden van “Sounds Scary” van Dogtrust zijn bijvoorbeeld zeer geschikt hiervoor door hun goede akoestische eigenschappen. De geluiden worden in het begin heel zacht afgespeeld zodat het dier niet schikt. Tegelijkertijd speel je met het dier of geef je iets lekkers. Naarmate de training vordert, wordt het geluidsniveau opgevoerd. Het is belangrijk dat je tijdens de training altijd onder het niveau blijft waarbij uw dier angst gaat vertonen. Tijdens de sessie is het belangrijk dat er wordt gelet op stresssignalen. Wanneer de hond stresssignalen vertoont gaat het geluidsniveau weer lager.

Wanneer kan je het beste starten met een vuurwerktraining?
Het is belangrijk om hier op een zo jong mogelijke leeftijd mee te beginnen, het liefst wanneer de hond nog een pup is. Zo kan de hond vroeg aan de harde geluiden wennen en kan worden voorkomen dat de angst op een latere leeftijd moet worden afgeleerd. Qua periode is het belangrijk om tijdig te beginnen. Het heeft geen enkele zin om hiermee een paar weken voor oud en nieuw te starten. Het minimale is toch wel twee maanden tevoren, maar liever nog eerder bijvoorbeeld in de zomer. Het is verstandig om hulp in te roepen van een honden- of kattengedragstherapeut of veterinair gedragsspecialist. Deze kan je precies uitleggen waar je op moet letten en hoe je de training langzaam kan opvoeren.

Medicatie als ondersteuning bij therapie
Als je hond of kat een vuurwerkangst training gaat volgen kan je langdurige angstremmende medicatie gebruiken. Hier bestaan verschillende vormen van, zoals bepaalde antidepressiva. Deze medicatie kan helpen om de gedragstherapie te laten slagen, doordat het dier minder angstig wordt maar nog steeds goed kan leren. Hierdoor krijgt de training meer kans om aan te slaan. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je deze medicijnen toedient aan je huisdier. Ook kan je de juiste dosering overleggen.

Dierenarts
Het is nuttig om het dier eerst te laten nakijken door je dierenarts, omdat er ziektes zijn die de drempel op reageren op geluiden kunnen verlagen. Ook hebben sommige honden en katten ondersteunende medicatie nodig. Deze kan voorgeschreven worden door een dierenarts.

Succesfactor vuurwerktraining
De training zal de angst niet in alle gevallen helemaal doen verdwijnen, maar zal wel de scherpe kantjes van de paniek af halen. Het succes van een vuurwerktraining met geluidopname verschilt per individu. Sommige dieren hebben heel goed door dat het geluid uit de stereo lang niet zo eng is al wanneer het van buiten komt. Het is dus noodzaak om ook te oefenen met lichtflitsen, kruitgeur en op verschillende plaatsen, zowel binnen als buiten. Het is ook belangrijk om het geluid zo realistisch mogelijk na te bootsen. Het wennen aan vuurwerk in een groepscursus is ook niet aan te raden. Deze cursussen beginnen vaak te laat en eens in de week training is niet genoeg om te wennen aan de knallen. Het geluidsniveau zal ook niet geleidelijk genoeg worden opgevoerd. Verder is het belangrijk dat je het dier nooit straft voor een angstige reactie. Daarmee maakt u de situatie voor het dier alleen nog maar enger en worden ze nog angstiger. Ze durven zich niet meer duidelijk te uiten omdat ze bang zijn voor nog meer straf.

Tips voor de jaarwisseling
✔ Zorg voor een veilige schuilplek, bedek eventueel met een deken en zorg dat deze plek ten alle tijden vrij toegankelijk is;
✔ Laat je huisdier niet alleen thuis of regel bijtijds een pension waar de hond of kat zich fijn voelt in een buitengebied waar geen vuurwerk is;
✔ Zet de radio of TV zachtjes aan voor afleiding; 
✔ Geef je hond of kat de gelegenheid om steun en contact te zoeken door te laten weten dat je er bent;
✔ Laat hem rustig liggen en leg een hand op hem/haar ter ondersteuning, maar bevestig de angst niet;
✔ Klets gezellig met je hond of kat en leid hem af;
✔ Negeer of straf je huisdier niet. 

Met dank aan:
LICG
Caressa dierenziekenhuis
Dog Trust Sound Therapy